Carine Bovey | Jean-Michel Basquiat (Text på svenska)

Jean-Michel Basquiat (Text på svenska)


  • 11 Nov


  • Marie-Carine Favre

Jean-Michel Basquiat


Jean-Michel Basquiat föddes den 22 december 1960 i Brooklyn. Hans mor var från Porto-Rico och hans far från Haiti. Han kommer från en borgerlig miljö. Redan i ungdomen började han intressera sig  för konst. När han i 1968 låg han på sjukhus en månad fick han den berömda studiehandboken ”Gray’s Anatomy”, som kommer att få ett stort inflytande på hans arbete. 1976 träffade han en grafisk formgivare, Al Diaz och med honom började han att måla med sprayfärger i Manhattan. 1977 kännetecknas hans graffiti av poetiska filosofiska och satiriskta budskap eller symboler som kronan eller bokstäverna SAMO (same old shit) som blev sin identifieringsmärkning. För att få pengar sålde han kort. På en restaurang träffade han Andy Warhol som köpte en av hans Kort.  Han deltog i en kollektiv utställning ”New Wave”, med Andy Warhol, Keith Harring, och Robert Mapplethorpe. 1982 var det år för han nådde sina första framgångar då han hade en separatutställning på Annina Nosei Galleri. I 1985 var Jean-Michel Basquiat på New York Times:s omslag. I 1988 dog han.

SAMO
Basquiat rymde hemifrån för att sälja kort och T-shirt som hade han målat. Med Al Diaz började han måla väggar i Soho under pseudonymen SAMO. Han tyckte inte om konstvärlden och hur konstnären behandlades. Han ville inte att gallerier skulle bli rika tack vare honom.

Warhol och Basquiat
Jean-Michel Basquiat tyckte om Warhols konst. Han försökte komma Warhol nära, eftersom de båda umgicks i samma kretsar. De presenterades för varandra av Paige Powell som var annons direktör i Andyy Warhols tidning ”interview. Efter en lång samtal lyckades Powell övertala Warhol och Basquiat att börja arbeta tillsammans, men deras gemensamma verk gjorde inte succé. Warhol var en fadersfigur för Basquiat. Han ville hjälpa honom att komma över sitt heroinssbruk. De avlutade sitt samarbete. När Warhol dog 1987, blev Basquiat depressiv och han började allt mer missbruka heroin.

SoHo
Basquiat fick aldrig samma erkändes som sina vita konstvänner. Han kategoriseras som svart getto-konstnär trotts att han var mycket mer produktiv än de andra konstnärerna. Han sålde sina tavlor bara några tussen dollar och nu är de värda flera miljoner! Basquiat klagade aldrig över denna rasdiskriminering, men an använde den i sin konst. Han skapade en helt svart tavla med endast namnet: ”SUGAR RAY ROBINSON” i vitt och en dödskalle med en krona över också i vitt. Sugar Ray var en berömd svart boxare. På den här tavla kan man se hans frustration mot det dominerande vita samhället. Personer som Sugar Ray, Charlie Parker, St. Joe Louis, Miles Davis, Jesse Owens återkom ofta i Basquiats verk. Han sa: ”Jag använder svart som huvudperson i alla mina tavlor. Svarta aldrig skildras på ett realistiskt sätt, inte ens porträtteras i modern konst, och jag är glad att göra det.”

Ordet i målning
På varje tavla återfinner man Basquiats karakteristiska barnsliga stil. Det kommer mig att tänka på ett uttalande av Picasso: ”Jag har tagit ett helt liv att lära mig att rita som ett barn.” Också basunats Bokstäver har ett barnsligt stil. På flera tavlor man kan läsa många meningar eller tankar. Det är som han ville tömma sitt huvud på allt detta. Det liknar en stor anteckningsbok. Det är detta jag personligen tycker om i Basquiats målningar, han utryckte sina djupa känslor och tankar. Han försökte inte att skapa något vackert. Han ville förmedla ett budskap.

De tavlor som saknar ord är sällsynta. Man kan känna igen grafits och gatans stil i Basquiats verk. Ordet är främst för att protestera mot samhället. Man kan se i tavla ”Felix The Cat”, samarbetet med Andy Warhol, ordet ”negress” skrev på en svart naken kvinna, en huvud som påminner den gamla afrikanska konst och Felix katten målade av Warhol. Man kan se också ett angreppsätt genom sättet att knyta en flyga. Det finns en stort kontrast mellan amerikanska konsumtionssamhället och primitiva Afrika. Förutom ordet, finns många symboler i Basquiats konst. En av de, kronan, symboliserar geni eller den svartas ansträngning att utveckla sina talanger och höja sig över plats som vita samhället hade tilldelat dem.

Död
Jean-Michel Basquiat dog av en överdos av hroin den 12 augusti 1988 i SoHo. Han blev bara 27 år gammal.

Carine Bovey | c@carinebovey.com | +41 78 755 62 72 | © Reproduction interdite des images et contenus