Carine Bovey | Valaffischer

Valaffischer


  • 02 okt


  • Marie-Carine Favre

Vallafficher, socialdemokraterna 1934
Vallaffischer socialdemokraterna
Valaffischer används som politisk propaganda och för att främja en politisk idé. De första valaffischerna i Sverige kom i början av 1900-talet. I början trycktes de bara i två färger. Trots de moderna medierna använder vi fortfarande valaffischer. Det är en tradition som utvecklats till en modern form, den fotografiska.

I början var affischskapandet ett hantverk med konstnärliga illustrationer och handgjorda bokstäver. Offset existerade inte ännu.
Att trycka många färger var dyrt, men jag tycker ändå att de gamla affischerna var vackrare än de som görs numera. Det fanns mer kontrast och de var mer konstnärliga. De påminner mig om Bauhaus, den tyska skola för konsthantverk, formgivning och arkitektur, som grundades av Walter Gropius 1919. Bauhaus har i hög grad påverkat senare tiders konst och arkitektur. Jag tycker mycket om den perioden, eftersom den grafiska formgivningen och konsten då stod så nära varandra. Det är detta som ofta saknas hos de moderna affischerna, där tonvikten läggs på effekter utan hänsyn till konstnärlig komposition. Numera har vi däremot mycket bättre tryckeriteknik och rasterpunkt.

Arbetet
På de första affischerna kan vi se att bekymren då var de samma som nu för tiden. Vi vill alltid ha högre köpkraft och ett bättre liv. Numera vill vi ha den senaste iPhone:n, på 20-talet fick man arbeta och slita för att få tillräckligt att äta. Det kan vi se på de gamla affischerna, som gäller arbetsmarknad, arbetare och maskiner. Nu ser vi i stället män och kvinnor klädda i kavaj och slips, och det finns fackföreningar som skyddar arbetarna.

Kräftor kräva dessa drycker av Albert EngströmLégaliser les saucisse à rôtir Legalisera stekkorvenMaten
”Kräftor kräva dessa drycker” eller ”Legalisera stekkorven”. Maten är också ett alltid lika aktuellt ämne. Man kan se hur illustrationerna ändras med tiden. Kräftan på Albert Engströms affisch från början av 1900-talet är mer detaljerad än korvillustrationen gjord med Adobe Illustrator idag. Programvarornas tillkomst har gjort det lättare att rita och dessa vektorteckningar kan varieras i det oändliga.

valaffisch hogernvansterpartiet valaffischDe politiska partierna
Alla partier vill få så många röster som möjligt och därmed flest platser i riksdagen. De försöker övertyga väljarna att ett val på just det partiet är det bästa och man utlovar en bättre ekonomi och ett bättre samhälle.
I Schweiz blir dessa affischer med tiden allt fulare. Ett exempel är MSG:s layaut med enorma bokstäver på ett dåligt foto. Än så länge verkar svenska affischer lyckas bättre.MCG från Genève

Carine Bovey | c@carinebovey.com | +41 78 755 62 72 | © Reproduction interdite des images et contenus